Permanent make-up

Permanent makeup er kosmetisk tatovering som varer i ca 2-5 år. Dette er en fordel fordi huden, ansiktet og ”smaken” endrer seg med årene.

Permanent makeup kan være perfekt for deg som vil våkne med "ansiktet på" og føle deg “fresh” allerede fra du åpner øynene om morgenen. Det kan være et alternativ for deg som ikke tåler sminke, trener mye eller ikke har lyst eller tid til å stå lenge foran speilet. Permanent makeup kan også være et svært godt alternativ for deg som bruker kontaktlinser eller har problemer med å legge sminke på grunn av f.eks. nedsatt syn. Lider du av alopecia (hårtap) kan du få permanente bryn og eyeliner slik at du slipper å tegne opp disse hver dag. Det vil si at PMU kan være et utmerket alternativ for alle som av en eller annen grunn har utfordringer med å sminke seg.

Teknikken som benyttes til PMU er en type mikropigmentering. Dette gjøres ved å implantere bitte små pigmenter ca. 0,5 mm ned i huden (dermis/lærhuden) ved hjelp av sterile engangsnåler og en spesialtilpasset maskin. Dette oppfattes av de fleste som ubehagelig, men ofte mindre vondt enn forventet. Som smertelindring brukes bedøvelsesgele, -krem og -dråper avhengig av den enkeltes behov.

Behandlingstiden er fra 30-90 min per enhet, avhengig av hva som ønskes utført. Totalt 3 timer.

Resultatet av behandlingen varierer fra person til person fordi levende vev reagerer forskjellig avhengig av fargevalg, hudtype og alder. Rett etter behandlingen vil fargen være ganske sterk. Mellom 40-50% av fargen forsvinner i løpet av den første uken. Det er derfor vanlig med påfyll av farge etter 3-4 uker. Noen må ha flere påfyll for å oppnå ønsket resultatet. De første dagene etter behandlingen kan det oppstå hevelse, rødhet og blåmerker med ømhet og kløe rundt behandlingsområdene. Dette forsvinner I løpet av noen dager. De første dagene skal huden tilføres en spesialkrem for å eliminere skorpedannelse. Kremen skal påføres med Q-tips. Det danner seg en “fargehinne”. Når denne faller av, anser en behandlingsområdet for helet. Det tar ytterligere 2-4 uker før huden har stabilisert seg og ikke føles “skjør” lenger.

Forhåndsregler:
Før PMU-behandling bør en unngå inntak av kaffe, alkohol, tran, E- og A- vitaminprodukter og avstå fra bruk av selvbruning.
De første 10 dagene etter PMU-behandling skal huden ikke utsettes for sol, parfymerte produkter, badstue, svømming, hard trening, selvbruning, peelinger eller kosmetiske behandlinger.
Bruk Q-tips for å påføre spesialkremen på det behandlede området hver kveld i 1 uke. Vær nøye med generell hygiene. God håndhygiene er spesielt viktig. Ikke ta unødvendig på det behandlede området. Det tar 2-4 uker før huden har stabilisert seg og ikke føles ”skjør ”lenger.
Det første døgnet etter pigmentering av lepper bør en ikke røyke, kysse, drikke alkohol eller kaffe og en bør ikke spise mat med sterkt krydder eller farge.

Bivirkninger / komplikasjoner:
Det er alltid en risiko for at PMU, dvs. Pigmentet, ikke sitter. Dette gjelder spesielt ved fet hud og ved hudlidelser som psoriasis og eksem. Denne risikoen gjelder også ved generelle sykdommer som diabetes, MS, ME, fibromyalgi, kreft, autoimmunsykdommer mf. Dette gjelder også bruk av visse medikamenter som f.eks. blodfortynnende medikamenter og cortisonpreparater. Se sjekklisten for helseopplysninger.
Når hudbarrieren brytes er alltid en liten fare for infeksjon i og rundt det behandlede området. En begynnende infeksjon vil arte seg som vedvarende og /eller økende hevelse, rødhet, varme med ømhet/smerter i eller rundt behandlingsområdet. Dersom en mistenker at det har oppstått infeksjon, må en kontakte behandler eller fastlege. Det kan være nødvendig med antibiotika -behandling.
Risikoen for infeksjon er øket hos personer som har diabetes, hudsykdommer og dårlig immun- forsvar. Personer som har/har hatt hepatitt, HIV/AIDS, bakteriell dermatitt, aktiv kreftsykdom, epilepsi eller blødersykdommer gis ikke PMU. Videre er enkelte hormonforstyrrelser og graviditet kontraindisert. Ved amming bør en ikke amme før 24 timer etter behandlingen. En kan ikke stå på / bruke blodfortynnende medisiner, antibiotika, hormonmedikamenter eller cortison. En må være over 18 år. Alle må fylle ut skjemaet ”Helseopplysninger” før behandling.

Prisen på PMU: Normalt fra 2000 til 6000 kr. per område. Ett påfyll som er påkrevd etter ca. 3-4 uker er inkludert i prisen. Noen må ha flere påfyll for å oppnå det ønskede resultatet, og da vil eventuell merkostnad avtales individuelt.